Jouw partner voor STEM in het secundair onderwijs

InnoVET-project: Alles onder (µ)controle

Samen met twee scholen, De Vesten Herentals en GO! Erasmusatheneum Deinze, en met iSTEM als partner, heeft Dwengo vzw in online lesmateriaal voorzien, dat gericht is op het aanleren van de basisprincipes van microcontrollerprogrammeren. Dit lesmateriaal staat gratis ter beschikking van leerkrachten in de vorm van leerpaden en is bruikbaar binnen de finaliteit doorstroom, finaliteit arbeidsmarkt en dubbele finaliteit.

Het is te vinden op KlasCement en op de Dwengo-website (https://dwengo.org/physical_computing/). Binnen de leerpaden wordt ook extra informatie voorzien voor leerkrachten zodat ze zich zelfstandig kunnen nascholen om met het materiaal aan de slag te gaan.

De leerpaden vormen een leerlijn mechatronica en bestaat uit lesmateriaal gekoppeld aan de onderwijsdoelen. De leerlijn spitst zich in de tweede graad toe op concrete toepassingen waarin de microcontroller dient als verwerkingseenheid en in de derde graad op de werking en de geïntegreerde functionaliteiten van de 8-bit-controller. Zowel leerlingen als leerkrachten leren hoe ze een microcontrollertoepassing kunnen bouwen en programmeren.  De leerlijn bevat zowel theorie, oefeningen als verschillende projecten.

De leerlijn laat leerkrachten toe om een volledig leertraject op te zetten waarin ingezet wordt op een diepgaande kennis van de microcontroller. Daarnaast heeft een leerkracht ook de mogelijkheid om specifieke elementen uit de leerlijn te halen en deze te koppelen aan hun bestaand lesmateriaal. Zo hebben we activiteiten over het capteren van de valbeweging (te koppelen aan fysica), lesmateriaal over luchtkwaliteit (te koppelen aan chemie en biologie), lesmateriaal over het monitoren van het klimaat (te koppelen aan aardrijkskunde), …

Gerelateerde pagina's

logo stem voor de basis

STEMDAG 2024

Samenwerken inspireert

4 december in Brugge

Diversiteitshulp