Benieuwd om eens in het hoofd te duiken van de briljante geesten uit de antieke wereld?
Trek dan mee op ontdekkingsreis doorheen de wereld van de Griekse en Romeinse techniek binnen een authentiek ogend kader en samen met honderden technische reproducties. Wie ontwikkelde in de geschiedenis het 12- en 60-tallig stelsel en waarom? Onderzoek het Rhind-papyrus, een cursusboek wiskunde van 3500 jaar oud! Uit de opeenvolgende ontwerpverbeteringen van de torsiekatapult blijkt dat ook toen oorlog een van de drijfveren was voor technologische innovatie. Heb je ooit al eens een technische tekening gezien waar een 3D-achteraanzicht en een 2D-bovenaanzicht in één tekening gecombineerd worden?
Lap je Romeinse sandalen aan de gangbare grenzen tussen de vakgebieden en zie hoe de astronomie zich langzaam afsplitst van de astrologie, hoe de astronomie de kraamkamer wordt van de complexe wiskunde, hoe de Griekse en Romeinse poëzie subtiel techniek omarmt in haar woordkunst.
Ontdek het mechanisme van de Antikythera dat een anomalie vormt in de tijd wegens ‘veel te complex om te kaderen binnen de 1ste eeuw voor Christus’. Topintellectuelen uit de oudheid ontdekten patronen in de astronomische cycli (synchronisatie zonne- en maancyclus, maans- en zonsverduisteringen, ….) en programmeerden deze logica door te spelen met tandwielverhoudingen. De eerste analoge complexe computer was geboren.
De meest dwaze of de moedigste of, simpelweg, de nieuwsgierigste lezers onder jullie, verwelkomen we graag op volgend Romeins forum: