De cel iSTEM

Samen STEM sterker maken

HUB voor STEM

De iSTEM-cel werkt nauw samen met vele externe partners binnen het Vlaamse STEM-landschap zoals lerarenopleidingen, RTC's, pedagogische begeleidingsdiensten, enzovoort. We zijn kind aan huis bij velen van hen en omgekeerd. Op deze manier functioneren we als HUB voor STEM in het secundair onderwijs in Vlaanderen. 

Heb je interesse in STEM voor het basisonderwijs? Neem dan zeker eens een kijkje bij onze collega's van 'STEM voor de basis'.

 

Onze externe partners

Provinciaal Onderwijs Vlaanderen
Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten
STEM-Onderwijs Vlaanderen
MOS
Alimento
InnoVET
STEM voor de basis
STEM-steunpunt Brussel
Dwengo
KlasCement
RTC Limburg
RTC Oost-Vlaanderen
RTC West-Vlaanderen
TA@3D
CNO Antwerpen
Brightlab
New partner
New partner

Leermateriaal voor InnoVET:

een stap dichterbij de arbeidsmarkt

In samenwerking met VTI Sint-Rembert in Torhout en Hogeschool VIVES werd het project "Slimme school 2.0" uitgewerkt rond IoT (Internet of Things) binnen InnoVET (Innovatieve opleidingen in Vocational Education and Training) van het Departement Onderwijs en Vorming.

InnoVET
Sint Rembert scholengroep
iSTEM
bruggen slaan - iSTEM

Bruggen slaan tussen onderwijs en bedrijfswereld

Dit en andere InnoVET-projecten richten zich naar scholen met bso- of tso- richtingen en wil leerkrachten en leerlingen vertrouwd maken met de arbeidsmarkt van vandaag en morgen. InnoVET wil de noden van morgen mee vormgeven in het onderwijs van vandaag. Het project zorgt voor meer innovatieve projecten en een bijbehorend beleid. Bovendien kan InnoVET stimuleren dat het bestaande aanbod van lesmateriaal en methodieken (meer) gebruikt wordt. 

Innovatie gaat om meer dan louter technologische evoluties. 21ste-eeuwse vaardigheden zullen in de toekomst nog aan belang winnen. InnoVET wil nadenken over de rol van de nieuwe VET-leerkracht en de rol van de leerling daarbij. De nieuwe manier van werken doet ons onvermijdelijk stilstaan bij de afbakening van de grenzen tussen onderwijs en de bedrijfswereld. InnoVET wil daar attent voor zijn.

Maximaal gebruik van educatief en opensource materiaal en software

In het kader van iSTEM-onderwijs werd er mee aan het project "Slimme school 2.0" gewerkt rond IoT. Er werd een lessenpakket ontwikkeld voor leerkrachten en leerlingen in de richtingen Industriële wetenschappen, Elektriciteit-Elektronica en Industriële ICT. 
Het resulterende materiaal is vrij beschikbaar voor leerkrachten op deze website en op KlasCement.

Alle onderdelen van een IoT-omgeving komen voor in het cursusaanbod: van het opmeten van sensordata met Arduino tot het visueel weergeven op een cloudplatform of eigen server met Raspberry PI. Er wordt maximaal gebruik gemaakt van educatief en opensource materiaal en software.

Arduino
open source materiaal iSTEM