• by:
  • February 1st, 2020
  • Category: iSTEM

INSPIRED BY STEAM - Een studiedag van de associatie KU Leuven


De wicked problems van de 21e eeuw vragen vaak een complex antwoord. Naast de groeiende aandacht voor STEM in het onderwijs, is iedereen ervan bewust dat innovatief en creatief denken even essentieel is om duurzame oplossingen te bedenken. Inzetten op creativiteit is niet zo moeilijk als je denkt. Overwin je drempelvrees en ontdek hoe je leerlingen en studenten met STEAM inspireert. Waar en wanneer? Te Leuven op 20 februari 2020. Meer informatie is te vinden op de website waar je ook gratis kan inschrijven: https://associatie.kuleuven.be/events/steam

Zaterdag 1 februari 2020

Epos organiseert een STEM-dag voor het secundair onderwijs

"WE CANNOT SOLVE OUR PROBLEMS WITH THE SAME THINKING WE USED WHEN WE CREATED THEM" 
ALBERT EINSTEIN

Het doel van deze studienamiddag is om onderwijsprofessionals meer inzicht te bieden in de meerwaarde van de Kunsten (Arts) voor STEM. Er valt namelijk heel wat te winnen uit samenwerking tussen STEM-opleidingen enerzijds en kunstgerichte opleidingen anderzijds, niet alleen met het oog op het versterken van het creatief denken van onze wetenschappers en ingenieurs van morgen, maar ook om de drempels voor STEM te verlagen voor onze leerlingen vandaag. Dat is de meerwaarde van de A van Arts in STEAM.

In deze 21st eeuw met al haar wicked problems wordt wereldwijd meer dan ooit gekeken naar Science Technology Engineering en Mathematics (STEM). Ook onze huidige Vlaamse regering ziet een belangrijke rol weggelegd voor deze richtingen in het onderwijs, op alle niveaus. Daarnaast is er een groeiend bewustzijn dat er tevens meer innovatief en creatief denken nodig is om duurzame oplossingen te vinden voor de complexe problemen waar onze samenlevingen mee worstelen.

Onze onderwijsinstellingen bereiden kinderen en jongeren voor om met die uitdagingen aan de slag te gaan, o.a. door leerkrachten te versterken in het geven van STEM vakken. Inzetten op creativiteit is soms minder eenvoudig dan het lijkt, maar je kunt het wel leren. Drempelvrees kun je overwinnen. Laat je inspireren tijdens deze studienamiddag door wat STEAM kan betekenen voor jou als onderwijsprofessional. En denk mee over de obstakels en opportuniteiten om STEAM in (onze) praktijk te brengen.

Ter afsluiting van deze studienamiddag word je zelf ondergedompeld in het Artefact kunstenfestival en kan je napraten met collega’s uit de instellingen van de Associatie KU Leuven tijdens een netwerkreceptie in het gezellige STUKcafé.

De studienamiddag Inspired by SteAM is een initiatief van de Beleidsgroep Kunsten.